Wat is de impact van de lockdown op het mentale welzijn?

Bijna de helft van de bevolking ervaart negatieve emoties tijdens de coronacrisis. Wat zijn de gevolgen van die negatieve gevoelens op langere termijn? Heeft het vele thuiswerk een invloed op het aantal burn-outs? Werden bepaalde mensen tijdens de lockdown harder getroffen dan andere? Welke invloed heeft de berichtgeving op angstgevoelens? Omdat er nog geen vaccin is gevonden tegen corona, lijkt het zeer waarschijnlijk dat we in de nabije toekomst nog wel vaker te maken gaan krijgen met periodes van sociale isolatie. Professor gezondheidspsychologie en trauma-expert Elke Van Hoof (VUB) legt uit wat de impact van een lockdown is op het mentale welzijn en geeft aan hoe wij onszelf kunnen beschermen.

Op Elkes initiatief werd er aan het begin van de coronacrisis de app ‘Iedereen ok?‘ gelanceerd. De gratis psycho¬≠therapeutische interventietool moet mensen die zich overspoeld voelen door angst of stress, helpen om zich kalmer te voelen en te blijven functioneren.¬†

Beluister hier de volledige podcast.