7 tips om om te gaan met emoties op de werkvloer

Waar mensen intensief met elkaar samenwerken, kunnen emoties hoog oplaaien. En dat is normaal. Toch is het niet altijd makkelijk om om te gaan met jouw emoties of met die van anderen. Met deze 5 tips vermijd je dat de situatie escaleert en krijg je opnieuw controle. 

1. Geef ruimte aan emoties 

Wat doe je als een collega plots begint te wenen? Meestal weten we niet goed hoe we moeten omgaan met emoties van anderen, zeker niet op het werk. Vaak hebben we de neiging om meteen te reageren en advies te geven, of het probleem te minimaliseren. Dat is menselijk, maar niet de juiste respons. Veel beter is het om ruimte te geven aan de emotie. Luister naar het verhaal en wacht even rustig af. Laat de persoon in kwestie op adem komen. Bevestig dat je begrijpt dat het moeilijk is (vb. ‘Dat klinkt heftig’). Daarna kun je rustig polsen naar de hulpbronnen van de collega. Heeft hij of zij al iets dergelijks meegemaakt? Wat was toen de oplossing? Is dat nu ook mogelijk? 

2. Iedereen heeft recht op 1 hysterische bui per maan

Emoties op de werkvloer zijn perfect normaal. Laat ze dus ook gewoon toe. Het is juist goed als mensen zich uiten in plaats van alles op te kroppen. Gemiddeld een hysterische huilbui per maand is perfect normaal, niets om je zorgen over te maken. Twee is zelfs nog ok. Merk je een bepaald patroon? Dan kan de oorzaak misschien opgelost worden door ervoor te zorgen dat de collega in kwestie meer zelfvertrouwen krijgt door bij voorbeeld een mentor, een buddy of een training te organiseren. Of misschien is de context gewijzigd waardoor het niet meer de juiste persoon op de juiste plek is. 

3. Maak een lijst met plussen en minnen 

Zit je met een baksteen in je maag? Maak een lijstje van alles waar je tegenaan loopt of ongelukkig van wordt. Zet vervolgens naast elk punt ook iets positiefs, dingen die momenteel wel goed lopen. Dat helpt om het geheel te relativeren. Waarschijnlijk voel je je nu al een stuk beter. Benoem tenslotte wat je nodig hebt om het nog 1 stap beter te maken. Dàt wordt je actiepunt. Zo kan je dit oplossen. 

4. Schrijf piekergedachten neer 

Neem datzelfde lijstje en ga punt per punt na wat je aan de negatieve zaken kan doen. Plan vervolgens de concrete actiepunten in in je agenda. Op die manier haal je je piekergedachten letterlijk uit je hoofd door ze toe te vertrouwen aan het papier. Want dat is de functie van piekeren: je hoofd wil niet dat je iets vergeet, en dus blijf je er mee zitten. Door het op papier te zetten en er vervolgens mee aan de slag te gaan, haal je de onrust uit he hoofd. Zo simpel kan het soms zijn. 

5. Eindig de week met een baggersessie 

We kijken niet graag naar de negatieve aspecten van het leven. Het liefste willen we dat alles positief is. Je kan echter geen positieve emoties hebben als je de negatieve niet toelaat. Elke medaille heeft 2 kanten. Om ruimte te geven aan het negatieve, kun je de laatste 15 minuten van de week eindigen met een baggersessie. Gooi alles wat negatief is eruit, en sluit vervolgens af. De maandag erna kan je dan de eerste 15 minuten van je werkdag gebruiken om je planning op te maken. Waar wil je mee starten? Wat krijgt focus? Wat wil je vermijden? Ook op deze manier creëer je ruimte in je hoofd en voel je niet die continue drang en dwang. 

6. Leer uitnodigend communiceren 

Weet je wat je waard bent en wat je wilt? Ga er dan zo over spreken dat mensen het jou van nature uit gunnen. Ga dus niet onderdanig wachten tot het jouw moment is. Pak zelf je moment! Ga het ook niet dominant claimen. Ergens tussenin is perfect. Probleem een neutrale, uitnodigende houding te vinden. Je zal merken dat deze manier van communiceren mensen aantrekt die jou verder zullen brengen bij het bereiken van je doel. 

7. Neem jezelf niet te serieus. 

Het probleem van deze tijd is dat we onszelf massaal te veel au sérieux nemen. Dat wordt versterkt door de illusie van perfectie die door (social) media wordt gecreëerd. De realiteit? Het leven is meer kommer en kwel dan feest. De kunst is om feest te vieren tijdens de kommer en kwel. Zit het niet mee? Beschouw het als een monopoly spel: ga terug naar start en probeer opnieuw. Werkt deze aanpak? Maak er een ritueel van. Werkt het niet? Probeer iets anders. En omarm dit proces. Want het proces is waar het uiteindelijk om gaat, niet het eindresultaat.