CASE ANDERMANS ZAKEN

Elke Van Hoof in ‘Andermans zaken’ op Eén.  


Mentaal welzijn als cruciale factor in het ondernemerschap: het verhaal van Jelle

In het tweede seizoen van ‘Andermans zaken’ op Eén begeleidt Kamal Kharmach verschillende ondernemers in hun professionele vraagstukken. In de laatste aflevering maakt hij kennis met Jelle Vanheste, zaakvoerder van Mivan, een bedrijf dat maatmeubilair realiseert. Jelle werkte zich dagelijks uit de naad, maar dit ging ten koste van zijn mentaal welzijn. Klinisch psycholoog Elke Van Hoof werd ingeschakeld om hem opnieuw op een positief businesspad te zetten, met meer aandacht voor zijn eigen behoeften.

Gigantische werkethiek zonder resultaat

Na de onverwachte dood van zijn vader besloot Jelle om de familiezaak verder te zetten. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, integendeel. Vijf jaar lang plaatste hij het bedrijf op één en gaf hij alles wat hij in zijn mars had. En toch was de firma nog steeds niet rendabel … Bovendien werd Jelle in zijn ondernemerschap sterk gedreven door onzekerheden. De angst om te falen, om de rekeningen niet te kunnen betalen … Dit belemmerde hem om vol vertrouwen in het businessveld te staan.

“Ik zei ‘ja’ op elke aanvraag, tot het werk me uiteindelijk boven het hoofd groeide. Het gevolg? De planning viel in het water, klanten waren ontevreden en ikzelf zag de toekomst somber in.” – Jelle Vanheste, zaakvoerder Mivan

Meer rust, meer focus

Elke Van Hoof engageerde zich om de geestelijke gezondheid van Jelle te verbeteren. Tijdens verschillende gesprekken luisterde ze naar zijn problemen, legde ze de vinger op de wonde en deelde ze concrete adviezen. Jelle kreeg praktische opdrachten aangereikt waar hij meteen mee aan de slag ging. Het hoofd leegmaken tijdens een wandeling, tijd maken voor de kinderen, ’s ochtends noteren waar hij naartoe wil met zijn zaak … Het doel? De werkdruk verlagen en de businessfocus verscherpen.

“Ik zat in de knoop met mezelf en liet me continu meeslepen door alledaagse akkefietjes. Elke raadde me aan om meer rust in te bouwen en grenzen te durven stellen. Een enorme eyeopener!” – Jelle Vanheste, zaakvoerder Mivan

Mentale gezondheid als gamechanger 

Vandaag staat Jelle met beide voeten stevig in zijn zaak. De overheersende angst heeft plaatsgemaakt voor een sterk geloof in zijn eigen capaciteiten. Jelle is ervan overtuigd dat hij steeds voldoende werk zal hebben, zolang hij zijn best doet én zijn mentale gezondheid bewaakt. Met een heldere visie en meer vertrouwen stelt hij concrete ambities voor de toekomst. Doelen waar hij stapsgewijs naartoe werkt, met de adviezen van Elke Van Hoof als solide basis.

“Jelle heeft zoveel vooruitgang geboekt en dat is fantastisch om te zien. Ik krijg af en toe een berichtje van hem, waarin hij vertelt dat hij zich beter voelt. En dat komt zijn zaak alleen maar ten goede: een perfecte illustratie van het belang van mentaal welzijn!” – Elke Van Hoof

Bekijk hier de aflevering.

Ook nood aan waardevolle insights rond mentale gezondheid en werkdruk? Volg Elke Van Hoof op LinkedIn en Facebook voor massa’s relevante info.