DE INZICHTEN – JE KAN DE WIND NIET VERANDEREN, MAAR WEL DE STAND VAN DE ZEILEN

Elke Van Hoof in ‘De inzichten’ op Eén.  

Inzicht #2. Je kan de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.

In het vierde seizoen van ‘De inzichten’ ontvangt presentator Nic Balthazar elke week een inspirerende gast in het Brusselse Hortahuis. Deze maand schuift professor, klinisch psycholoog en voorzitter van de werkgroep ‘mentale impact van COVID-19’ Elke Van Hoof mee aan tafel, die haar levensopvattingen ontvouwt vanuit haar professionele positie én persoonlijke ervaring. “Ik leef op het scherp van de snee, maar sinds corona ben ik zeer selectief in mijn energiehuishouding. Wat geeft me energie, waar wil ik geen tijd meer aan verspillen? Waar ik vroeger soms afwachtte om de lieve vrede te bewaren, trek ik vandaag sneller de streep.” We zoomen in op de 5 inzichten van Elke Van Hoof.  

Cijfers, rapporten, analyses … We houden van statistieken en reduceren de maatschappij spontaan tot enkele getallen. Het probleem? De natuur laat zich niet zomaar becijferen, de wereld is onvoorspelbaar en de samenleving verandert razendsnel. Jezelf flexibel kunnen aanpassen, is daarom cruciaal. Elke Van Hoof geeft aan dat we de wind niet kunnen veranderen, maar wél de stand van de zeilen.

Omgaan met verandering: hoe doe je dat?

Hoe kunnen we best omgaan met verandering? De wetenschap beschrijft de evolutie van drie termen: homeostase, heterostase en allostase. Homeostase betekent dat je uit je evenwicht gehaald wordt en manieren zoekt om dit te herstellen. Bij heterostase is die terugkeer niet meer mogelijk. Je gaat voorspelbaarheid creëren, om vervolgens een nieuwe balans te vinden. Het laatste begrip is allostase. Dit wil zeggen dat je geen voorspelbaarheid kan creëren. In dat geval is het essentieel dat je kan terugvallen op je eigen vaardigheden, om de wereld zo te kneden dat je gezien wordt. We moeten ervoor zorgen dat we paraat zijn om ons aan te passen, zo kunnen we veel verschillende veranderingen het hoofd bieden

Elke Van Hoof over de impact van online informatie op jongeren

Omgaan met verandering is een cruciale skill, die je helaas niet meekrijgt op de schoolbanken. Nochtans hebben de jongeren van vandaag hier wel nood aan. Door het internet worden zij continu geconfronteerd met talloze wereldproblemen: van racisme, tot het klimaat. Ingrijpende topics waarbij jongeren de vaardigheden missen om ze in het juiste perspectief te plaatsen. Het gevolg? De jeugd draagt een bijzonder zware last op haar schouders. Een groot verschil met vroeger: toen groeiden we op onder de kerktoren en keken we niet verder dan de lokale krant en een occasionele nieuwsuitzending.

Bovendien staan sociale media bol van de onrealistische, picture perfect beelden. Jongeren – en in het bijzonder meisjes – worden constant beoordeeld en veroordeeld, terwijl ze hun eigen identiteit nog volop moeten vormgeven. Al die online filters hebben een immense invloed op hun wereldbeeld: hoe zien mensen eruit, wat is natuurlijke schoonheid … ? Het ideaalbeeld waar de jeugd vandaag naar opkijkt, bestaat niet, maar hun zelfbeeld komt wel onder druk te staan. Om al deze boodschappen te verwerken, moet je stevig in je schoenen staan. 

“De hersenen ontwikkelen zich doorheen de jaren en jongeren hebben nog niet de juiste wapens om deze online tendensen te lijf te gaan. Wij moeten ons hier als volwassenen bewust van zijn en hen maximaal ondersteunen.”– Elke Van Hoof

Benieuwd naar het eerste inzicht van Elke Van Hoof? Ze focust op welbevinden en vertelt uitvoerig waarom het oké is om niet oké te zijn. Naar het artikel.