DE INZICHTEN – EEN LEIDINGGEVENDE IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR HET GELUK VAN ZIJN WERKNEMERS

Elke Van Hoof in ‘De inzichten’ op Eén.  

Inzicht #3. Een leidinggevende is niet verantwoordelijk voor het geluk van zijn werknemers.

In het vierde seizoen van ‘De inzichten’ ontvangt presentator Nic Balthazar elke week een inspirerende gast in het Brusselse Hortahuis. Deze maand schuift professor, klinisch psycholoog en voorzitter van de werkgroep ‘mentale impact van COVID-19’ Elke Van Hoof mee aan tafel, die haar levensopvattingen ontvouwt vanuit haar professionele positie én persoonlijke ervaring. “Ik leef op het scherp van de snee, maar sinds corona ben ik zeer selectief in mijn energiehuishouding. Wat geeft me energie, waar wil ik geen tijd meer aan verspillen? Waar ik vroeger soms afwachtte om de lieve vrede te bewaren, trek ik vandaag sneller de streep.” We zoomen in op de 5 inzichten van Elke Van Hoof.  

Welzijn op het werk is in veel bedrijven een hot topic. Een positieve evolutie, maar toch wordt het thema vaak op de foute manier aangeboord. De werkgever, de werknemer zelf, de externe preventiedienst, psychologen … Er zijn te veel afzonderlijke schakels die een impact hebben op wellbeing op de werkvloer. Elke Van Hoof pleit voor een gedeelde verantwoordelijkheid vanaf de eerste minuut. De reden? Geluk is een vluchtig gegeven, dat ook de werkgever niet kan controleren. Een woordje uitleg! 

Welzijn op het werk: taak van werkgever én werknemer

Uiteraard speelt de leidinggevende een cruciale rol in welzijn op het werk. Het is aan hem of haar om dit te enten op het bedrijfs-DNA. Ondernemingen kunnen zoveel winnen door te investeren in teamcohesie en de talenten van hun medewerkers. Daarbij is het zéker niet de bedoeling om hen leeg te persen als een citroen. Werkgevers moeten goed beseffen dat we kuddedieren zijn en dat we sterker staan wanneer we onze krachten bundelen. Maar om dit te bekomen, moeten ze eerst inzetten op zowel psychologische veiligheid als gedeelde verantwoordelijkheid.

En net daar loopt het vandaag vaak fout. Door de schaarste op de arbeidsmarkt willen bedrijven koste wat kost talent aantrekken. Om kandidaten over de streep te trekken, strooien ze met mooie beloftes. Wanneer ze die niet kunnen waarmaken, zijn de medewerkers na enkele jaren gedesillusioneerd. Als welzijn verankerd zit in het bedrijfs-DNA, kunnen werkgevers gericht de juiste profielen rekruteren. Het gevolg? Nieuwe collega’s voeren hun taken boordevol energie uit. Niet omdat ze zich verplicht voelen, wél omdat ze zich oprecht goed voelen op de werkvloer.

“Het is aan de werkgever om een positieve bedrijfscontext te creëren waarin elk individu de beste versie van zichzelf kan zijn. Daarna moeten de medewerkers deze kans grijpen en boven zichzelf uitstijgen. Dat is wat ik versta onder gedeelde verantwoordelijkheid.” – Elke Van Hoof

Elke Van Hoof over het belang van hersteltijd

Stress wordt vaak bestempeld als een heet hangijzer binnen bedrijven, maar niets is minder waar. Het échte probleem is het gebrek aan hersteltijd. Werkgevers schroeven de productietargets omhoog en snoeien in de pauzes van hun personeel. Maar daardoor bereiken ze precies het omgekeerde: het werkgeluk keldert, high potentials geven er de brui aan en de productie gaat bergaf. 

Samen een koffietje drinken, een gezellige babbel, eens iets nieuw proberen met collega’s … Organisaties moeten beseffen dat deze rustmomenten essentieel zijn, zorgen voor herstel en frisse ideeën aanwakkeren. Als we dat niet respecteren, veranderen we in godzilla’s die enkel nog bezig zijn met controle en hebzucht. Door hersteltijd in te bouwen, blijven we paraat en vergroten we onze veerkracht.

Werd je getriggerd door de woorden van Elke Van Hoof? Wil je ook haar andere inzichten lezen? Zo spreekt ze bevlogen over het belang van omgaan met verandering.

Naar het artikel >>