DE INZICHTEN – JE BALANS BEWAREN, KAN JE LEREN

Elke Van Hoof in ‘De inzichten’ op Eén.  

Inzicht #4. Je balans bewaren, kan je leren. 

In het vierde seizoen van ‘De inzichten’ ontvangt presentator Nic Balthazar elke week een inspirerende gast in het Brusselse Hortahuis. Deze maand schuift professor, klinisch psycholoog en voorzitter van de werkgroep ‘mentale impact van COVID-19’ Elke Van Hoof mee aan tafel, die haar levensopvattingen ontvouwt vanuit haar professionele positie én persoonlijke ervaring. “Ik leef op het scherp van de snee, maar sinds corona ben ik zeer selectief in mijn energiehuishouding. Wat geeft me energie, waar wil ik geen tijd meer aan verspillen? Waar ik vroeger soms afwachtte om de lieve vrede te bewaren, trek ik vandaag sneller de streep.” Een blik op de 5 inzichten van Elke Van Hoof. 

“Geluk kan je vinden in de donkerste tijden, je hoeft alleen maar het licht aan te doen.” Wijze woorden, die Harry Potter-fans gegarandeerd bekend in de oren klinken. In dit citaat schuilt een gigantische kern van waarheid. Zelfs op de moeilijkste momenten kan je rust en zelfs geluk ervaren, zolang je focust op wat wél kan. Al meer dan 20 jaar buigt Elke Van Hoof zich samen met haar patiënten over de vraag: “Wat kan er beter?”. Ze reikt twee praktische tips aan om stress te verminderen en de juiste balans te vinden.

Bewegen en deconnecteren voor meer balans

Elke Van Hoof begrijpt als geen ander dat kleine aanpassingen een wereld van verschil maken. Zo pleit ze voor minstens 30 minuten onafgebroken matige beweging per dag, en dat voor elk individu. Waarom? Langdurige stress is ziekmakend. Er komen stoffen vrij in het lichaam die verhinderen dat de stressrem geactiveerd wordt. Door te bewegen, worden die schadelijke stoffen afgevoerd uit de hersenen en blijft de stressrem optimaal functioneren. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een kleine wandeling voor of na de werkdag om je hoofd leeg te maken. Een eenvoudige, maar effectieve tip die iedereen meteen kan toepassen, met een positief effect op de work-lifebalans.

Een tweede tip is om het internet en sociale media wat vaker links te laten liggen. In de plaats kan je een kleine, gestructureerde realiteit voor jezelf creëren. Hier focus je niet op je to-dolijstje, maar bouw je bewust geluksmomenten in die jou energie geven: me-time nemen, afspreken met vrienden … Een belangrijke kanttekening is dat we slechte herinneringen vaak vlot onthouden, terwijl positieve ervaringen moeilijk blijven hangen. Maak dus gerust leuke foto’s om naar terug te grijpen. Door mooie momenten opnieuw voor de geest te halen, maakt het lichaam hormonen aan, zoals endorfines en serotonine, die het geluksgevoel stevig boosten.

Elke Van Hoof over haar persoonlijke ervaringen 

“Afgelopen zomer moest ik door gezondheidsredenen meerdere versnellingen lager schakelen. Daarvoor was ik altijd in de weer: hard werken, zorgen voor de kinderen, fervent sporten … Plots moest ik een groot deel van mijn autonomie afgeven. Bleef ik bij de pakken zitten? Integendeel: ik focuste op wat wél kon en beleefde één van de mooiste zomers van mijn leven. Ik spendeerde enorm veel tijd met mijn gezin, maakte lange wandelingen en belde vrienden op die ik al jaren niet meer gesproken had. Het was niet evident om alles los te laten, maar ik heb waanzinnig genoten van deze periode en beschouw het nu als een cadeau van de natuur.”

“De periode waarin ik gedwongen moest vertragen, heeft van mij een ander mens gemaakt. Ik sta sneller op de rem, spring bewuster om met mijn energie en ga anders in interactie met mensen. Vandaag geef ik de lijnen van mijn speelveld aan. Het is aan anderen om te beslissen of zij erin willen stappen.” – Elke Van Hoof

Zit je work-lifebalans geregeld scheef? Ontbreekt het je aan rustmomenten op de werkvloer? In haar derde inzicht zoomt Elke Van Hoof in op werkgeluk en het belang van hersteltijd.

Naar het artikel >>