DE INZICHTEN – MAAK JE NIET DRUK OM WAT ANDEREN OVER JOU DENKEN, ZIJ ZIJN ENKEL BEZIG MET WAT JIJ OVER HEN DENKT

Elke Van Hoof in ‘De inzichten’ op Eén.  


Inzicht #5. Maak je niet druk om wat anderen over jou denken, zij zijn enkel bezig met wat jij over hen denkt.

In het vierde seizoen van ‘De inzichten’ ontvangt presentator Nic Balthazar elke week een inspirerende gast in het Brusselse Hortahuis. Deze maand schuift professor, klinisch psycholoog en voorzitter van de werkgroep ‘mentale impact van COVID-19’ Elke Van Hoof mee aan tafel, die haar levensopvattingen ontvouwt vanuit haar professionele positie én persoonlijke ervaring. “Ik leef op het scherp van de snee, maar sinds corona ben ik zeer selectief in mijn energiehuishouding. Wat geeft me energie, waar wil ik geen tijd meer aan verspillen? Waar ik vroeger soms afwachtte om de lieve vrede te bewaren, trek ik vandaag sneller de streep.” Een blik op de 5 inzichten van Elke Van Hoof. 

“Wat gaan mijn ouders hiervan vinden? Hoe kom ik over bij mijn vrienden? Zullen mijn collega’s raar opkijken als ik mijn ideeën op tafel gooi?” De kans is groot dat gelijkaardige gedachten al eens door je hoofd spookten. We verliezen onszelf zo vaak in de mening van anderen, terwijl dat ons niets oplevert. Dat heeft ook Elke Van Hoof aan den lijve ondervonden. In haar vijfde en laatste inzicht deelt ze een persoonlijke ervaring en een belangrijke levensles.

Het belang van een veilige omgeving 

“Toen ik 16 jaar was, kreeg ik van mijn vader een kadertje met de woorden: ‘Maak je niet druk om wat anderen over jou denken, zij zijn enkel bezig met wat jij over hen denkt.’ De aanleiding? In mijn middelbare school werd ik zwaar aangepakt door mijn leerkracht fysica. Hij keek neer op vrouwen met blond haar en blauwe ogen, want zij zouden wetenschappers afleiden. Daarom liet hij geen kans onbenut om mij te vernederen, te pesten en uit te lachen. Zowel mijn klasgenoten als de andere leraren waren hiervan op de hoogte, maar niemand greep in. Jarenlang voelde ik me onveilig binnen de schoolmuren.

Op een dag werd ik bij de onderdirecteur geroepen. Hij wou me prijzen met mijn houding: ‘Wat ga je goed om met deze situatie.’ Misplaatste woorden, want het was niet mijn taak om de situatie het hoofd te bieden, integendeel. Het was zijn job om een veilige omgeving voor mij te creëren. In mijn ogen was het gesprek enkel bedoeld om zijn geweten te sussen. De hele ervaring kwam enorm hard binnen. Bovendien heeft het ook de pitbull in mij naar boven gebracht: ik had geen andere keuze dan sterk in mijn schoenen te staan.”

Elke Van Hoof over haar persoonlijke levensles  

“Ondanks de vele kritiek die ik toen moest verdragen, ben ik mijn passie voor wetenschap nooit verloren. Toch lieten de meningen van anderen me niet los. Ik vroeg me continu af wat zij over me dachten en zocht naar manieren om hun liefde te winnen. Vandaag hanteer ik de tegenovergestelde mindset. Vindt iemand mij niet leuk? Dan lig ik daar niet langer wakker van. Ik besef meer dan ooit dat mijn vader gelijk had: het doet er inderdaad niet toe wat anderen denken.”

“De woorden van mijn vader stonden lang op mijn bureau als geheugensteun. Focus op wat je hart doet zingen, zoek aansluiting bij gelijkgestemden en laat je niet omlaag trekken door anderen. Wanneer je 100 % gaat voor je passie, komt alles goed.” – Elke Van Hoof

Deze levensles van Elke Van Hoof markeert het einde van haar boeiende passage in ‘De inzichten’. Smaken haar opvattingen naar meer? Volg haar LinkedIn- en Facebookpagina voor meer hapklare tips en tricks.