HET BELANG VAN HERSTELTIJD OP DE WERKVLOER

Tientallen ongelezen e-mails, een stevige to-dolijst en de hete adem van deadlines in de nek … Het is een kleine greep uit de factoren op de werkvloer die voor stress zorgen. Problematisch? Niet noodzakelijk! Stress kan ook positief zijn, op voorwaarde dat er voldoende ruimte is voor hersteltijd. In deze blogpost vertellen we hoe je medewerkers dit kunnen vertalen naar de praktijk.

De perceptie van stress

Stress op het werk krijgt al snel een negatieve stempel. Hierin speelt perceptie een duidelijke rol. Vliegtuigtickets boeken, kan je evengoed nerveus maken en toch wordt dit als positief ervaren. Onze voornaamste kanttekening? Een gezonde portie stress is niet slecht, integendeel. Het maakt ons alerter, verbetert de concentratie en bevordert het prestatievermogen. Pas wanneer stress zich opstapelt en zo lang aanhoudt dat het lichaam ziek wordt, ontstaat er een problematische situatie.

Hersteltijd maakt het verschil

Dankzij stress kunnen we leren, groeien en uitblinken in wat we doen. Het helpt ons om de drukke werkdag succesvol te tackelen. Maar niemand kan de piekmomenten eindeloos aan elkaar rijgen. Voldoende hersteltijd inbouwen, is essentieel! Dit geeft medewerkers de kans om te recupereren en te reflecteren over hun prestaties. Wat ging goed? Wat kan beter in de toekomst? Idealiter nemen ze na 45 minuten geconcentreerd werken steeds een kleine break, want dan neemt de focus af. 

Shots of happiness voor meer werkgeluk

Geen ruimte voor hersteltijd? Think again! Hersteltijd betekent niet dat je gigantische tijdsblokken moet blokkeren in de agenda’s. Medewerkers kunnen shots of happiness – kleine werkonderbrekingen – verwerken in hun dag. Wat precies deugd doet, verschilt van persoon tot persoon. Genieten van een gezellige lunchpauze, enkele zonnestralen meepikken, mediteren, drie dingen opsommen waar ze dankbaar voor zijn … Stuk voor stuk kleine geluksmomentjes die de productie van herstelhormonen op gang brengen, zodat je collega’s zich weer opgeladen voelen. Een kleine aanpassing met een grote impact op lange termijn! 

Nood aan meer tips en tricks om stress te verminderen op de werkvloer? In onze blogpost ‘On top of your out of office’ lichten we toe hoe je collega’s hun vakantie stressvrij voorbereiden.

Naar de blog >>