MAKING STRESS WORK: HOE LAAT JE WERKNEMERS VEERKRACHTIG OPSTARTEN NA HUN VAKANTIE? 

Voor je het weet, is hij daar: die allerlaatste vakantiedag. Met opgeladen batterijen en warme herinneringen aan hun idyllisch vakantieoord, checken je werknemers opnieuw in op kantoor. Klaar om – vol energie! – het beste van zichzelf te geven. En toch is die opstart na een verlofperiode niet vanzelfsprekend. Een overvolle mailbox, inhaalmeetings, statusupdates over lopende dossiers, … Als werkgever doe je er goed aan je werknemers rustig de draad te laten oppikken na hun vakantie. Hoe? Dat lees je hier!

Stress verminderen? Creëer rust in de agenda 

Je werknemers mogen er dan enkele dagen tussenuit zijn, de businessbal blijft in tussentijd aan het rollen. Mails, invites en aanvragen? Die vliegen tijdens hun afwezigheid vlotjes binnen. Een gouden tip: geef je medewerkers de tijd om na een vakantieperiode rustig bij te benen met mails en updates. Blokkeer specifieke tijdsloten in de agenda en bewaar nieuwe projecten en meetings voor een later moment. 

Bouw voldoende connectiemomenten in …

Van zorgeloos zonnebaden, tot fiks filerijden naar kantoor: de overgang tussen de laatste vakantiemomenten en eerste werkdag, kan best intens zijn. Meteen rushen naar de orde van de dag? Geen goed idee! Heet je werknemers van harte welkom, toon interesse in hun vakantieverhalen en deel persoonlijke ervaringen binnen het team. Zo zorg je ervoor dat je medewerkers rustig de switch kunnen maken naar hun vertrouwde werkritme.  

… Oók op dagelijkse basis!

Je werknemers hoeven natuurlijk niet van vakantie terug te komen, om in te haken op een persoonlijk topic. Integendeel! Bouw als werkgever geregeld verbindingsmomentjes in waarin collega’s op persoonlijk vlak met elkaar kunnen connecteren. Tijdens de maandagochtendmeeting, een gezellige lunch of verkwikkende koffiebreak: moedig je medewerkers aan om leuke ervaringen en anekdotes met elkaar te delen. Ideaal om, ook bij hybride werken, het groepsgevoel tussen collega’s en teams aan te wakkeren en te versterken. 

Verbinding creëren binnen je teams? Een werkomgeving creëren waarin werknemers vol veerkracht het beste van zichzelf geven? Oh My People makes stress work! Neem gerust contact op met onze experts, wij bouwen in co-creatie aan je welzijnsbeleid.