DRIE TIPS VOOR EEN VLOTTE ONBOARDING                             

Je schreef een wervende vacaturetekst, zag tientallen geïnteresseerden en nam de strafste kandidaten grondig onder de loep. Na een uitgebreid sollicitatieproces kon je het perfecte profiel strikken. Super! Tijd voor de volgende stap: je aanwinst warm onthalen én verzekeren dat hij of zij zo lang mogelijk aan boord blijft. Daarom is een slim uitgekiende onboarding een must. Wij delen drie praktische tips om een ijzersterke eerste indruk te maken op je nieuwe teamlid! 

#1 Betrek nieuwe medewerkers al vóór hun opstart

De onboarding begint nog voor de officiële startdatum. Staat er in die periode een teammoment gepland? Van een collectieve meeting, tot een gezellige barbecue: bezorg je nieuwe collega zeker een uitnodiging. Zo kan deze de rest van het team alvast ontmoeten. Dit verlaagt de drempel op de effectieve eerste werkdag. Zenuwen komen er niet meer aan te pas!

“Ik startte op 1 september als klinisch psycholoog bij Oh My People. Twee dagen eerder mocht ik al aansluiten bij de Reload Day. Ik reed met collega Astrid mee naar het event, leerde de bedrijfsvisie uitgebreid kennen en stelde mezelf voor aan het team tijdens een gezellige lunch.”

Antje Simon

#2 Zorg voor een leuk welkomstpakket

Maar er zijn nog manieren om te connecteren met je nieuwe collega voor de eerste werkdag. Zo kan je een welkomstpakket laten leveren. Hierin verzamel je al het materiaal dat nodig is om aan de slag te gaan: fluostiften, mapjes, relevante boeken, een flitsende smartphone of laptop … Heeft je bedrijf toffe gadgets in lijn met haar branding, zoals drinkbussen of schriftjes? Ook die verdienen zeker een plekje in de doos. Een handgeschreven kaartje met een fijne boodschap zorgt voor een persoonlijke toets. 

“Ik ontving een tof welkomstpakket van Oh My People, met onder andere alle boeken van Elke Van Hoof. Bovendien kreeg ik alvast toegang tot mijn online opleiding, zodat ik op voorhand een kijkje kon nemen. Een goede voorbereiding!”

Antje Simon

#3 Laat het hele team deel uitmaken van de onboarding 

Kennismaken met het team, is zoveel meer dan wat smalltalk onder de lunchpauze. Ons advies? Laat elke collega een buddymoment inplannen met de gloednieuwe medewerker, liefst al vanaf de eerste week. Tijdens dit tijdsblok wordt uitleg gegeven over een specifiek onderwerp: het interne CRM-systeem, de laatste projecten, het hr-beleid, relevante opleidingsmogelijkheden … Lijst duidelijk op wie welk topic voor zijn rekening neemt, bijvoorbeeld in een Excel-document. Zo wordt de kennisoverdracht gespreid en krijgt de nieuwe collega de kans om vragen te stellen, terwijl hij of zij de rest van het team beter leert kennen. Win-win! 

Maak af en toe ook ruimte voor een informeel buddymoment. Hier kan een werknemer polsen hoe het met de nieuwe collega gaat, hoe de eerste dagen verlopen en waar extra hulp welkom is.

“Collega Astrid is mijn buddy. Zij gaf me een rondleiding op kantoor en gidste me door het maandschema, zodat ik goed wist wat er tijdens de eerste weken op me af zou komen. Handig om te weten wie mijn aanspreekpunt is bij vragen!”

Antje Simon

Een doordachte onboarding kan niet ontbreken in een allesomvattend welzijnsbeleid. Nood aan extra tips om de rode loper met glans uit te rollen? Oh My People begeleidt je met plezier.

Neem contact op >>