ELKE VAN HOOF SPREEKT OP HET RECHARGE CONGRES OVER STRESS: EEN PREVIEW

Op donderdag 20 oktober neemt Elke Van Hoof het woord op het Recharge Congres in Kortrijk, een boeiend event voor CEO’s, hr-managers en preventieadviseurs. De focuspunten? Het creëren van gezonde en mentaal weerbare medewerkers, het vermijden van absenteïsme, stress en burn-out en het stimuleren van de motivatie. Stuk voor stuk topics waar de volledige organisatie baat bij heeft! Benieuwd naar de inzichten van Elke? We geven je een exclusievepreview.

Het Recharge Congres vindt plaats in het Xpo Meeting Center in Kortrijk. De dag wordt afgetrapt om 9.00 uur met een gezond ontbijt. Nadien nemen diverse deskundige sprekers het woord waaronder Hans Crampe (adjunct-algemeen directeur in AZ Delta) en Marie-Claire Tirmarche en Jo Van Roye (Audi Brussel). Meer info vind je op de website: www.hrsportssummit.be.  

Stress, een boosdoener?

Stress wordt vaak beschouwd als iets negatiefs. Volledig onterecht, want stress kan je net sterker maken: je lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht, zodat je jezelf kan overstijgen indien nodig. Maar het is wél belangrijk dat je slim omgaat met stress. Veel mensen negeren de eerste signalen van stress. Ervaren ze hoofdpijn? Ze slikken een Dafalgan en duwen door. Pas wanneer de stressrespons vergevorderd is, proberen ze de klachten aan te pakken. Maar wanneer je het probleem lange tijd ontkent, wordt het moeilijker dit te verhelpen. Vroege detectie is dus key! 

Hoe hersteltijd het verschil maakt

Kort en krachtig: twee karakteristieken waardoor gezonde stress gekenmerkt wordt. Nadien krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Het brein slaat de ervaring op en trekt lessen voor later. Bouw je onvoldoende hersteltijd in? Dan is de kans groot dat je snel hervalt in hetzelfde patroon. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van wanneer en waarom je gestresseerd bent. Wanneer de druk lange tijd aanhoudt en het herstelproces zich niet kan doorzetten, krijg je te maken met chronische stress. Het gevaar? Langzaam maar zeker lopen je batterijen leeg. Relativeren verloopt moeizaam, emoties zijn moeilijker te controleren en plannen maken, wordt allesbehalve vanzelfsprekend.

It’s all about balance 

Om het stresssysteem optimaal te laten functioneren, is het belangrijk dat de stress- en herstelhormonen in evenwicht zijn. Deze herstelhormonen kunnen hun taak het best vervullen op momenten van rust. Houdt dat in dat je eindeloos moet bingewatchen voor de televisie? Zeker niet. Rustmomenten moeten aan twee voorwaarden voldoen. Je moet jezelf kunnen ontspannen én een goed gevoel over jezelf genereren. Wanneer je beide checkboxes afvinkt, zullen de herstelhormonen je energie-emmertje geleidelijk vullen. Zo kan je korte stresspieken beter het hoofd bieden.

Interesse in een inspirerende keynote rond stress van Elke Van Hoof herself? Zij neemt met veel energie en expertise het woord tijdens een bedrijfspresentatie of event.

Ontvang een offerte >>