WAAROM VERKIES JE BITTERBALLEN BOVEN KERSTOMAATJES?

Elke Van Hoof in ‘Kennismakers’ op Eén.
Waarom verkies je bitterballen boven kerstomaatjes? 

Kennismakers is een bruisende tv-show op Eén, gepresenteerd door Tom De Cock, waarin boeiende wetenschappelijke vraagstukken centraal staan. In het eerste seizoen delen vijf gepassioneerde experts hun kennis. Eén van hen is professor en klinisch psycholoog Elke Van Hoof. Zij formuleert een helder antwoord op de vraag ‘Hoe werkt je brein je tegen als je goede voornemens hebt?’. Dat doet ze in haar typerende stijl: energiek, edgy en eigenzinnig. Wij nemen je mee in haar inzichten aan de hand van enkele straffe quotes!  

Meer groenten eten, minder snoepen: een voornemen dat heel wat mensen bij de start van het nieuwe jaar bekend in de oren klinkt. En toch geven velen er na enkele weken de brui aan. Hoe komt dat? Waarom verkiezen we ongezonde snacks boven gezonde tussendoortjes? Wij verklaren je gekke hersenkronkels aan de hand van Elke’s expertise.

“Bitterballen zijn populairder dan groentensnacks: zijn er te weinig vegetariërs in de zaal?”

Elke illustreerde haar uitgangspunt met een simpel experiment. Voordat de opnames van Kennismakers startten, kreeg het publiek in de foyer enkele hapjes voorgeschoteld. We serveerden smeuïge bitterballen en frisse groentjes. Wat bleek? De frituurhapjes waren volledig verorberd, terwijl er nog kerstomaten en bloemkoolroosjes overbleven. Nochtans wisten de deelnemers perfect wat de gezondere optie was. En toch stuurden de hersenen roet in eten en verkozen ze collectief de bitterballen …

“De hersenen bestaan uit twee delen: een oerbrein en een mensenbrein.”

Uit bed stappen, krabben als je jeuk hebt, een trui aantrekken, … Stuk voor stuk handelingen die je uitvoert op automatische piloot. Hoe komt dat? Je oerbrein zit in de cockpit. Dit deel van de hersenen komt in actie wanneer je snel en instinctief moet beslissen. Maar sommige beslissingen vereisen flink wat denkwerk. In dat geval schakel je je mensenbrein in en gebruik je dus je gezond verstand. Waarom deed het rationele mensenbrein dan niet naar de groetensnacks grijpen tijdens het experiment?

“De insteek van de hersenen? Vetten en suikers zijn goed.”

Die eerste bitterbal is misschien nog een bewuste keuze, de tweede al veel minder en de derde helemaal niet meer. De oorzaak? Het oerbrein! Oermensen grepen namelijk elke kans om vetten en suiker te consumeren. Hun leven hing tenslotte af van de noten die ze toevallig vonden, of het vlees dat ze verzamelden tijdens de jacht. Voedsel was geen zekerheid. Daarom is er vandaag nog steeds een systeem in de hersenen dat je automatisch doet snakken naar vetten en suikers. Als kers op de ongezonde taart komen er gelukshormonen vrij wanneer je calorierijke voeding eet. Daarom wil je er de volgende keer alleen maar meer van smullen.

“Je oerbrein houdt geen rekening met je bomvolle frigo.”

Je oerbrein werkt dus nog steeds op dezelfde manier als duizenden jaren geleden. Maar de tijden zijn héél grondig veranderd. Vandaag beschikken we over een goedgevulde koelkast en is er altijd een supermarkt in de buurt. Om gezond te blijven, moet ons mensenbrein dus dikwijls ingaan tegen het oerbrein. Doe je dat niet? Dan speel je aan de lopende band bitterballen naar binnen. Net daarom is het zo moeilijk om geen lekkere snacks in te slaan, wanneer je met een grommende maag tussen de koekenrayon loopt.

Wil je de volledige aflevering van Kennismakers bekijken? Dat doe je gratis via VRT MAX. Of lees onze andere blogpost ‘Mensen zijn kuddedieren: waarom laat jij je meeslepen door de groep?’, ook gebaseerd op Elke’s uiteenzetting.

Lees het artikel >>